30.6.17

Όλα για το μυστήριο γύρω από τα φλαμίγκο...

Είσαι από αυτούς που έχεις ήδη βαρεθεί να βλέπεις παντού φλαμίνγκο φέτος; 

Αναρωτιέσαι τι τους έπιασε όλους και αγοράζουν  αυτά τα στρώματα θαλάσσης;

 Αναρωτιέσαι γιατί στο εμπόριο άρχισαν να κυκλοφορούν σωρηδόν υποπροϊόντα φλαμίνγκο;

ΕΕΕΕΕεεεεε ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ!

Σαν σύμβολο, το πλαστικό φλαμίνγκο έγινε μόδα  στην Αμερική, από τα τέλη της δεκαετίας του 50’ και λίγες δεκαετίες μετά, καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της ποπ κουλτούρας και του κιτς.  

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πλαστικό φλαμίγκο γεννήθηκε στη Φλόριντα το 1957, ενώ δημιουργός του ήταν ο Don Featherstone

Σύντομα, οι κήποι των αμερικανών πλημμύρισαν με πλαστικά φλαμίνγκο, όπως και ο κήπος του ίδιου, ο οποίος ντυνόταν με φλαμίνγκο πάνω κάτω σετάκι με τη σύζυγό του Νάνσυ, για 35 χρόνια (βλέπε φωτογραφίες). 

Για την τρομερή αυτή εφεύρεση, το 1996 ο Featherstone έλαβε IG Nobel από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (το ΙG Noberl είναι η παρωδία του κανονικού Nobel. Δεν παύει να είναι βραβείο πάραυτα).

Η μόδα επανήλθε φέτος, πιο κιτσ από ποτέ, δύστυχε Έλληνα, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πρώτο πλαστικό φλαμίνγκο.


Μάθημα Βιολογίας: 10+1 πράγματα που δεν γνωρίζεις για το Φλαμίνγκο:

1. Το φλαμίνγκο είναι ρόζ, χάρη στο Β-καροτένιο στην τροφή του (φυτοπλαγκτόν, ζωοπλαγκτόν). Όσο πιο έντονο ροζ ή κόκκινο είναι, τόσο υγιέστερο είναι και τόσο περισσότερο προσελκύει ερωτικό ταίρι!!!

2. Τα μωρά του φλαμίνγκο γεννιούνται γκριζωπά. Και άσχημα. 

3.       Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 23 έτη.

4. Το πιο γέρικο φλαμίνγκο του κόσμο έφτασε τα 83 έτη! Έζησε σε αιχμαλωσία στην Αυστραλία και πέθανε το 2014.  Κανείς δεν έμαθε ποτέ αν ήταν αγόρι ή κορίτσι… Πάντως προερχόταν από το Κάιρο της Αιγύπτου. 

5. Όλα τα φλαμίνγκο έχουν 12 μαύρα φτερά στα πλευρά τους. Στα φλαμίνγκο που βρίσκονται σε αιχμαλωσία κόβουν τα φτερά για να μη το σκάσουν. 

6. Στην Αρχαία Ρώμη, η γλώσσα του αγαπημένου σου φλαμίνγκο ήταν υπέρτατη λιχουδιά! Γιαμ, γιάμιιιι!

7. Και το θηλυκό και το αρσενικό φλαμίνγκο παράγουν ένα παχύρευστο γάλα για να θρέψουν το νεογέννητό τους. Γενικά ο σύζυγος φλαμίνγκος συμμετέχει ενεργά σε όλη τη φάση, από το κλώσημα μέχρι και το σούπερ μάρκετ. 

8. Η γλώσσα του φλαμίνγκο φιλτράρει την τροφή, μπαινοβγαίνοντας στο νερό περίπου τρεις ή τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο. (μη το δοκιμάζετε στο σπίτι και δαγκωθείτε κατά λάθος)

9. Κανείς δεν έχει εξακριβώσει γιατί το φλαμίνγκο στέκει στο ένα πόδι. Ένα σενάριο πάντως είναι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας (να μη παγώνουν και τα 2 πόδια μέσα στο νερό). 

10. Κανένα από τα 6 είδη φλαμίνγκο στον κόσμο ΔΕΝ κινδυνεύει ή είναι υπό εξαφάνιση. 

 + Τα φλαμίνγκο γουστάρουν να μετακινούνται σε σμήνη, δεν είναι μοναχικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να έχεις ένα φλαμίνγκο για κατοικίδιο. Το φλαμίνγκο, θα το σέβεστε, το φλαμίνγκο. 

Razzle them, dazzle... (να τι παθαίνει όποιος εκδηλώνει μανία με τα φλανμίγκο)



No comments:

Post a Comment

Any comments?