30.9.16

Το κέρατο, η απόλυση και ο καρκίνος

Ξέρεις, σήμερα σκεφτόμουν ότι το κέρατο, η απόλυση κι ο καρκίνος, είναι από αυτά που πιστεύεις ότι συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Όχι σε εσένα, γιατί είσαι καλός ή καλή σύζυγος, γιατί είσαι καλός ή καλή υπάλληλος, γιατί εσύ δεν αρρωσταίνεις ποτέ πέραν από ασήμαντα κρυολογήματα. Όλα αυτά διαψεύδονται καθημερινά και το κακό ολοένα κι έρχεται πιο κοντά σου, σου χαϊδεύει το αυτί και σου ρίχνει μπουνιά στο στομάχι και θες να ξεράσεις από τον πόνο που σου προκαλεί. Έρχεται στον γείτονά σου, στον φίλο σου, στο σπίτι σου, στον συνάδελφό σου.

Όπως και για την αναγούλα, έτσι και για αυτές τις καταστάσεις υπάρχει ένα φάρμακο. Πολλές φορές δεν είναι θεραπευτικό, παρά μόνο καταπραϋντικό. Αλλά έχοντας κάνει εκπτώσεις από παντού, ακόμη κι αυτό είναι σημαντικό. Οι πληγές επουλώνουν κι ας αφήνουν σημάδια. Αυτό το φάρμακο μπορείς να το πεις συνείδηση, αλλά εγώ προτιμώ να το λέω ποιότητα ανθρώπου. Το φάρμακο αυτό το έχουμε όλοι μέσα μας και μας προστατεύει όποια κι αν είναι η κατάληξη του κακού που μας βρήκε.

Εκείνη την ημέρα, ο Βασίλης επέστρεψε σπίτι του την ίδια ώρα με όλες τις προηγούμενες εργάσιμες. Ο γιός του έπαιζε κατάχαμα στο σαλόνι με τα αυτοκινητάκια του και η γυναίκα του τον περίμενε να φάνε μαζί. Νωρίτερα είχε πάει στο σούπερ μάρκετ και ο λογαριασμός ήταν τσιμπημένος, αλλά εκείνη ήθελε απλώς να τους προσφέρει ό,τι καλύτερο υπήρχε, γιατί όχι, αφού μπορούσε. Ο Βασίλης επέστρεψε, ακούμπησε την τσάντα του προσεκτικά σε μια καρέκλα, κοίταξε τον γιό του χωρίς να τον ενοχλήσει από το παιχνίδι του, αγκάλιασε τη γυναίκα του και της ανακοίνωσε ότι τον απέλυσαν.
Την ίδια στιγμή, η Ελένη ανακοίνωσε στην δεκαοχτάχρονη κόρη της ότι δεν αντέχει άλλο τα κέρατα που της φοράει ο «μπαμπάς» και τον διώχνει από το σπίτι. Η κόρη ξαφνιασμένη άρχισε να κλαίει υστερικά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια πίστευε ότι η οικογένειά της είναι δεμένη, οι γονείς αγαπημένοι και τώρα που τελείωσε το σχολείο και θα μπορούσε να χαρεί την ενήλικη ζωή, ο κόσμος γκρεμίστηκε και ποιος ξέρει με πόσους θα πέσει στο κρεβάτι μέχρι να αποδείξει στον εαυτό της ότι οι άντρες είναι μαλάκες.

Παράλληλα, σε ένα άλλο σπίτι λίγο πιο κάτω από του Βασίλη και της Ελένης, ένας νέος άνδρας λιποθυμά από τους πόνους στην κοιλιά. Η λίγων ημερών σύζυγός του καλεί πανικόβλητη ασθενοφόρο. Σε λίγες ημέρες θα του διαγνώσουν κάτι απίστευτα εξωφρενικό για την υγεία του…

Κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα.

Με το να είσαι καλός, ευγενικός και τίμιος, δεν εξασφαλίζεις τίποτα. Ούτε την υγεία σου, ούτε την αληθινή αγάπη, ούτε τη δουλειά σου. Αυτό είναι το πιο απογοητευτικό συμπέρασμα που έχω βγάλει ποτέ.

Κάθε μέρα, όχι μόνο σήμερα.


No comments:

Post a Comment

Any comments?