12.5.13

ο Πόνος σου κι ο πόνος του Άλλου


Πόνος. Αυτό το άχρηστο, απαίσιο, μισητό συναίσθημα.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τη χρησιμότητα του πόνου. Πιστεύω ότι ο πόνος, είναι εντελώς περιττός. Γιατί να πονάμε; Γιατί ο πόνος δεν μπορούσε να σταματάει στην «ενόχληση»; Δηλαδή πριν γίνει πόνος ανυπόφορος, άρρωστος, επικίνδυνος. Γιατί υπάρχει αυτό το συναίσθημα βασικά; Όχι, ο πόνος δεν χρησιμεύει σε τίποτα.

Η θεωρία λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «καλό» χωρίς «κακό», ομορφιά χωρίς ασχήμια κ.ο.κ.  Όμως ποιο είναι το αντίθετο του πόνου, που τον κάνει αναγκαίο να υπάρχει; Δηλαδή ποιο είναι το αντίθετο του πόνου της μέσης; Το σουηδικό μασάζ; Ποιο είναι το αντίθετο του πόνου της ψυχής; Το γαργάλημα της πατούσας;

Μη μου πεις η χαρά. Η χαρά δεν είναι το αντίθετο του πόνου. Το λέει κι η παροιμία «τρείς χαρές εξισορροπούνται με μία τρομάρα». Ο πόνος δεν είναι υποδιαίρεση της τρομάρας, όχι , δεν είναι. Ο Πόνος είναι Πόνος και τίποτα άλλο, δεν έχει αντίθετο, δεν έχει λόγο που υπάρχει, εκτός ότι πραγματικά μας πονάει. Είτε είναι σωματικό, είτε ψυχικό , είτε ψυχοσωματικό, όταν λες «πονάω» το εννοείς, πραγματικά υποφέρεις.

Ως εδώ λοιπόν, είμαστε σίγουροι για δύο πράγματα: α. Ο πόνος υφίσταται στον μάταιο ετούτο κόσμο  χωρίς αντιθετικό και χωρίς λόγο και β. όσο και να σου γαργαλήσουν την πατούσα, ο πόνος δεν φεύγει. Μπορείς να πεις «είμαι καλά» σα να το εννοείς, αλλά ο πόνος είναι εκεί και σε σουβλίζει.  Όσες παστίλιες και να φας, δε μπορείς να διώξεις τον πόνο του άλλου χρυσό μου.  Δεν-μπο-ρείς!

Ο πόνος δεν κάνει τίποτα εκτός από το να σε πονάει. Τα υπόλοιπα τα κάνεις εσύ για να σταματήσεις να πονάς. Κλαίς. Γελάς.  Δημιουργείς ή Καταστρέφεις (ανάλογα με το τι είδους καλλιτεχνική φύση είσαι και σε ποιο ρεύμα ανήκεις #ξερωγω, πεσιμιστές ή οπτιμιστές; ). Ο πόνος δεν γράφει ποιήματα, ούτε ζωγραφίζει πίνακες, ούτε επινοεί μελωδίες. Ο  πόνος δεν είναι θρεπτικός, δεν είναι καλός για την Τέχνη, ούτε μαθήματα ζωής παραδίδει, τίποτα δεν κάνει. Εσύ τα κάνεις αυτά, όχι γιατί πονάς, αλλά γιατί μπορείς κι απλά μέχρι να πονέσεις δεν το ήξερες. Ο πόνος μόνο πονάει και πάρτε το χαμπάρι.


Μέχρι χθες νόμιζα ότι το μόνο πράγμα που δεν έχει λόγω ύπαρξης στον κόσμο είναι η κατσαρίδα. Αλλά τώρα πιστεύω ότι είναι και ο Πόνος.  

No comments:

Post a Comment

Any comments?