11.5.12

Ατάκα στο context


Το γλωσσικό παιχνίδι είναι μεγάλο αβανταζ για αυτόν που ξέρει να το χρησιμοποιεί. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ανοίγουν τη στοματάρα τους και δεν ξέρουν τι λένε. Οι λέξεις πρέπει να επιλέγονται με προσοχή και σύναιση. Αλλά αυτό, αφορά τον παίχτη. Δεν είναι όλοι παίχτες, έχε υπόψη σου.

Οι γυναίκες κρεμόμαστε απο τα χείλη των ανδρών και απο τα μηνύματα τους, μπορεί να κάτσουμε επι ώρες να αναλύουμε με τις φίλες μας, τι εννοούσε, γιατί έβαλε τελεία κι όχι θαυμαστικό κι αν το φατσάκι που μου έστειλε έχει χαμόγελο ή κλείνει το μάτι κι αν κλείνει το μάτι γιατί το κλείνει και τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ανάλογα την ατάκα λοιπόν, μπορεί να παρεξηγηθούμε και να κάνουμε μούτρα  για μέρες ή ακόμη και να ερωτευτούμε κάποιον επειδή είπε αυτό κι όχι το άλλο... ενώ η επιλογή των λέξεων ήταν τυχαία και μόνον.

Θα φέρω ένα γρήγορο παράδειγμα το οποίο θα αναλύσω διεξοδικά αργότερα, περνώντας απο το ένα στάδιο στο άλλο.

Context  level 1:

Όταν κάποιος σου λέει οτι «Θα βρεις τον άντρα της ζωής σου»
 Ελπιδοφόρο. Το άτομο που στο λέει προφανώς το λέει για το καλό σου, συμπάσχει, νοιάζεται. Η αντίδρασή σου: θα πρέπει να δείξεις τουλάχιστον μια κάποια ευχαρίστηση.  Λογικά θα είναι για καλό, αυτό πρέπει να σκεφτείς και μάλλον αυτό σκέφτηκες ήδη...

Context level 2:

Όταν αυτός που σου λέει «Θα βρεις τον άντρα της ζωής σου», είναι (κατά τη γνώμη σου)ο άντρας της ζωής σου....(κατά τη δική του γνώμη μάλλον όχι, αφήνουμε το περιθώριο να στο λέει επίτηδες για να λυσσάξεις, αλλά είναι αρκετά περίπλοκο για το ανδρικό μυαλό αυτό)  

Πάμε τώρα να δούμε και την πλευρά του ταλαίπωρου άνδρα, αυτόν τον δόλιο που έχεις απέναντί σου που τον στραβώνει ο ήλιος και που καταβάθος ξέρει οτι έχει πετάξει κοτσάνα. Εκείνος περιμένει απλά πράγματα, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Περιμένει ένα ναι ή ένα όχι, ή έστω ένα χαστούκι προς απάντησή του.


Context level 3

(ναι χρυσή μου, είσαι γυναίκα και πιάνεις το παιχνίδι απο το 3 όχι απο το 1)
Η συζήτηση έχει προχωρήσει και ο συνομιλητής-συμπαίκτης, σου έχει περιγράψει τι θέλει απο τη ζωή του σχεδόν σε φωτογραφίζει εν αγνοία του, διότι εσύ έχεις όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που δεν έχει σκεφτεί ακόμα να κάνει! Καταλήγεις λοιπόν στο συμπέρασμα οτι «πρέπει να βρεις μια γυναίκα σαν εμένα». Εσύ εννοείς τον εαυτό σου, αλλά εκείνος (που βρίσκεται ακόμα στο level 2) σκέφτεται να σε ρωτήσει

1. Αν έχεις καμία φίλη σου υπόψη
2. Τι εννοείς;
3. Ποια είναι η «Εμένα», την ξέρω;

Υ.Γ. Συμπέρασμα απο την παραπάνω έρευνα: Κανείς δεν είναι τοσο ηλίθιος για να ρωτήσει ποια είναι η Εμένα! Για όλα τα υπόλοιπα... δεν ξέρω, τα αφήνω στην κρίση σας! 

No comments:

Post a Comment

Any comments?