23.11.10

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Είσαι άνεργος; Το μέλλον σου είναι δυσοίωνο; Ορίστε μερικές χρήσιμες προτάσεις, που θα γεμίσουν τη ψυχή σου με αισιοδοξία! Θα νιώσεις χρήσιμος! Θα αναζωογονηθείς!

 Επαγγελματίας πελάτισσα
Δοκιμασμένο… Το έχω σπουδάσει τα τελευταία χρόνια εντός κι εκτός Αθηνών. Δεν πληρώνεσαι ακριβώς… αλλά έχεις κάποια benefits. Πολλά κερασμένα σφηνάκια και εκπτώσεις στα ποτά. Έχεις την τιμητική να δοκιμάζεις από τους πρώτους (δωρεάν) τα καινούργια κοκτέιλς. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι α) να μην εμφανίζεσαι ποτέ με γκόμενο, β) να κρατάς το κέφι της παρέας σε υψηλά επίπεδα (αν είσαι μιζεροκατάθλιψη κανείς δε σε θέλει στο χώρο του…) γ) να πηγαίνεις όσο πιο συχνά μπορείς, χτυπώντας υπερωρίες. Υπερωρίες, ναι. Οι υπερωρίες στη διασκέδαση συγκαταλέγονται στα βαρέως. Διότι 12 ώρες non stop καταχτύπημα στα μπιτάκια ισοδυναμεί με 12 ώρες σκληρού αερόμπικ. Τέλος, δ) στηρίζεις όλα τα events του στεκιού σου. Ένα ακόμη όφελος, που δεν μπορούμε να παραλείψουμε, είναι οι ευκαιρίες για δικτύωση. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος κάθεται δίπλα σου, ποιος στέκεται πίσω σου και ποιος στέλνει σφηνάκια από απέναντι.

 Επαγγελματίας δόκιμος
Όποιο και να είναι το επάγγελμά σου, θα βρεις αρκετές θέσεις εργασίας σε αυτό, ή σχεδόν σε αυτό, με μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν πληρώνεσαι πάλι, αλλά γεμίζεις το βιογραφικό σου και τη ζωή σου με εμπειρίες. Είναι σχετικά απλό. Στέλνεις το βιογραφικό σου όπου μπορείς, σε όποιον ξέρεις και δεν ξέρεις και κάποια στιγμή, κάποιος σε μαζεύει από τα αζήτητα. Γίνεσαι δόκιμος. Μετά από ένα διάστημα απλήρωτης δοκιμασίας, πας στον επόμενο εργοδότη που ζητάει δόκιμους. Αυτό επαναλαμβάνεται επ’ αόριστον… Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι α) να ξεχνάς κάθε φορά αυτά που ξέρεις, β) να έχεις όρεξη να μαθαίνεις ξανά από την αρχή το επαγγελματικό σου αλφάβητο, γ) να έχεις περιθώρια εξέλιξης, δ) να μη σταματάς ποτέ να ελπίζεις (ότι κάποτε θα μονιμοποιηθείς). Αφού ούτως ή άλλως δεν δουλεύεις, τι έχεις να χάσεις; Μεγάλο αβαντάζ: Έχεις το δικαίωμα να λες (όταν σε παίρνουν οι φίλοι σου τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εργασίας σου) «έλα, δεν μπορώ τώρα, είμαι στο χόμπι μου».

Επαγγελματίας άνεργος
Ξυπνάς ό,τι ώρα θες. Μια φορά την εβδομάδα, πας στον ΟΑΕΔ να τους τα πρήξεις –για να πεις ότι τουλάχιστον προσπάθησες. Έχεις άπλετο χρόνο να σερφάρεις στο Ίντερνετ (που κλέβεις από το γείτονα), να παρακολουθήσεις όλο το σαβουροπρόγραμμα της τηλεόρασης (και να βγάλεις το άχτι σου μουντζώνοντας την οθόνη) και το καλύτερο από όλα… Στο ελεύθερο χρόνο σου (αυτόν που δεν χαζεύεις επαγγελματικά και επισήμως δηλαδή…) κοιτάς αγγελίες. Και τις κοιτάζεις όλες. «Ζητείται χημικός με ειδικότητα στα πολυμερή για διοργάνωση πειραμάτων σε παιδικά πάρτυ» (στην κατηγορία κλόουν). Ή «ζητείται υπεύθυνος τμήματος Τάδε, με πολυετή εμπειρία, τουλάχιστον 50 χρόνια» (βρίσκεις δουλειά στον συνταξιούχο παππού σου- οι καλές πράξεις δημιουργούν θετικό φενγκ σούι). Ή «ζητείται κοπέλα, αλλοδαπή, εξαιρετικά εμφανίσιμη, με προϋπηρεσία στο επαγγελματικό πατινάζ, για φύλαξη γάτας το Σαββατόβραδο». Στο τέλος, από την πολλή έρευνα αγοράς έχεις γίνει έξπερτ και ξερόλας και ανοίγεις γραφείο ανταγωνιστικό προς τον ΟΑΕΔ βοηθώντας άλλους loosers να βρουν αυτό που ψάχνουν. Απαραίτητο προσόν: Γνώση δημιουργίας διαγραμμάτων και στατιστικών μελετών.

No comments:

Post a Comment

Any comments?