13.11.13

O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Το πρωί που ξύπνησα δεν ήξερα ακόμα ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Επομένως, έβρισα λίγο, λίγο θύμωσα, λίγο κόρναρα… Έφτασα με τα πολλά στη δουλειά κι έτσι, έμαθα το παγκόσμιο μυστικό. Kindness Day. Ο αγγλικός όρος μου αρέσει πιο πολύ, γιατί κάνει να μοιάζουν η καλοσύνη με την ευγένεια. Η καλοσύνη άλλωστε είναι η  εσωτερική πηγαία ευγένεια των ανθρώπων… Να τη βράσω την εξωτερική ευγένεια. Το ψεύτικο χαμόγελο. Το ψεύτικο κομπλιμέντο. Τη δήθεν συμπάθια.

Που έχει πάει η ευγένεια κι η καλοσύνη του κόσμου σε αυτή τη χώρα; Πάρε το χαμπάρι. Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα μέσα τους σιχτιρίζουν. Ο πωλητής, ο σερβιτόρος, ο περιπτεράς, ο βενζινάς, ο φούρναρης. Έχει χαλάσει το μέσα μας ,φίλε, αυτή η μπουρδελοκατάσταση. Ακόμη κι αυτοί που κρατιούνται ακόμα και χαμογελάνε στο έξω τους, μέσα τους είναι χαλασμένοι. Αηδιασμένοι. Κουρασμένοι.


1. Μη βγάλεις νερό στο αδέσποτο της γειτονιάς σου σήμερα, αν δε το κάνεις κάθε μέρα.

2. Μη βοηθήσεις τη γιαγιά να περάσει το δρόμο, αν δε πρόκειται να το ξανακάνεις την επόμενη φορά που θα σε χρειαστεί.

3.Μην πετάξεις τα σκουπίδια αντί για τη γυναίκα σου, αν ακόμη και για αυτό θες να σου πει ευχαριστώ. Μη κάνεις τίποτα, που δεν κάνεις κάθε μέρα, απλώς σκέψου σήμερα, όλα αυτά που θα μπορούσες να κάνεις από αύριο.

4.Μη μιλάς υποτιμητικά στην τηλεφωνήτρια, τη σερβιτόρα, την πωλήτρια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ακόμη μια εργαζόμενη που μισεί τη δουλειά της και ποιος ξέρει πόσα πτυχία κρύβει στα συρτάρια της. Και ποιος ξέρει πόσες ώρες κάνει τον καραγκιόζη ενώ τη σνομπάρουν μερικοί κομπλεξικοί.

5.Μην είσαι αυστηρός με τους άλλους, όταν δεν είσαι  αυστηρός με τον εαυτό σου…

6.Αν είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, κοίτα να μη το παρακάνεις…

7. Η αγένεια δεν είναι θέμα διάθεσης, είναι θέμα επιλογής.

8.Να θυμάσαι, ότι πολλές φορές  την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη μας τις διδάσκουν τα ζώα…

9.Το πιο δύσκολο με το να προσπαθείς να είσαι καλοσυνάτος, είναι που μερικές φορές πρέπει να παριστάνεις το βλάκα…


10. Ο στόχος δεν είναι να γίνεις καλός. Αλλά να γίνεσαι καλύτερος κάθε μέρα…

No comments:

Post a Comment

Any comments?