4.2.12

Amis…cardiaques ! vol2


Λίγο πριν αρχίσει η παρουσίαση του power point, ο Προφέσορας ήθελε να δώσει μερικές διευκρινίσεις για το τι εστί Ελλάδα. «Και οι Έλληνες έχουν μανία με τον Αλεξάντερ λε Γκράν (Μέγας Αλέξανδρος)… Il a fait pas la civilization mes amis, il a fait la guerre! (δεν έκανε πολιτισμό, πόλεμο έκανε!) ετσι; Κι απρέ του, ιλ ετέ γκέι (δεν χρειάζεστε μετάφραση νομίζω)». Ουί, ιλ ετέ gay! Τα κορίτσια από δω μπορούν να διαφωνήσουνε…Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι! (κάπως το μετέφρασε στα γαλλικά αλλά θα παραλείψω τώρα). Ε λες Αμερικέν, έκαναν μια ταινία και το είπανε και στην Ελλάδα παραλίγο να γίνει επανάσταση!».

«En Grèce, δεν παράγουμε τίποτα! Rien de rien! Α λ’επόκ, θα σας πω μια ιστουάρ…» κι άρχιζε πάλι τις ιστορίες του. «Και τώρα, personne μα personne  (κανείς ΜΑ κανείς) δεν ξέρει τι θα απογίνουμε. Ζε πε βου ντίρ que (μπορώ να σας πω ότι )α λ’επόκ, ήμασταν κάποιοι, αλλά πλέον η Ελλάδα, cest φινί- τερμινέ! Σετ ιστουράρ, φινί-τερμινέ! Και ποιος ξέρει πως θα τελειώσει αυτή η ιστουάρ»… Γενικά, ΑΛ ΕΠΟΚ. Άλλες εποχές… Και ειδικά, όλα είχαν να κάνουν με μια ιστουάρ. Που φυσικά πάντα τελείωνε με το απαισιόδοξο μήνυμα «φινί-τερμινέ». Επίσης είπε ότι έχουμε γίνει σκλάβοι, «qui? NOUS! Qui? NOUS!» (Ποιοι; ΕΜΕΙΣ!). Ξέρω ότι μερικοί δεν γνωρίζετε τη γαλλική, αλλά πιστέψτε με, δεν θα ακούσετε ποτέ τον Σαρκοζί να χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση…

Η παρουσίαση άρχισε με την ιστορία του τουρισμού. «Το πρώτο over booking πότε ήταν mes amis? Ποιος μπορεί να μου απαντήσει;». Εγώ βρήκα αμέσως την απάντηση, ήταν οφθαλμοφανές, διότι στη γιγαντοοθόνη υπήρχε ένα σκίτσο του Ιωσήφ με τη Μαρία την Παρθένο καβάλα στον γάιδαρο… Δεν ξέρω τι παιδεία έχουν οι Γάλλοι κι οι Κινέζοι στα θρησκευτικά, αλλά κανείς δεν απάντησε… Σου λέει, λόγω over booking ο Ιωσήφ κι η Μαρία κατέληξαν στη σπηλιά. Διότι ήταν τουρίστες α λ’επόκ. Μάλιστα… Στη συνέχεια, μακρόσυρτα κείμενα-αποφθέγματα  σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου έδωσαν ζωή στην τάξη. Επρόκειτο για αποφθέγματα του ιδίου, διότι στον τίτλο είχε το όνομά του.

Από το λευκό πανί παρέλασαν homo sapiens (κάνανε κι αυτοί τουρισμό), νεάταρνταλ, αρχαίοι Αιγύπτιοι, Τσολιάδες… «Είναι καλύτερο να μιλάει για τις ιστορίες του, δεν μαθαίνουμε τίποτα σε αυτό το μάθημα! Cest nul!» σχολίαζαν οι Γάλλοι, αγανακτισμένοι, γιατί ο Φινί-τερμινέ δεν έβαζε γλώσσα μέσα και φυσικά δεν έκανε διάλειμμα. Εε ρε και να κάνει, σκεφτόμουνα, θα φύγουν όλοι! «Μήπως να κάναμε ένα διαλειμματάκι;» του λέω στα ελληνικά. Εκείνος πάγωσε, δεν είχε καταλάβει πως πέρασε η ώρα. «Θα μπορούσα να κάτσω μαζί σας άλλη μια βδομάδα να σας μιλάω… Είστε ωραίο τμήμα!», τους είπε στα γαλλικά κι έδωσε το ελεύθερο για διάλειμμα, αφού πρώτα έστησε στον τοίχο τον Γκι. «Θες να πας να καπνίσεις ε; Σταμάτα το πριν πεθάνεις. Εγώ κάπνιζα 4 πακέ παρ ζούρ κι ο Ντοκτέρ μου είπε «Nico mon ami, αν δεν σταματήσεις, σύντομα φινί-τερμινέ».

Το διάλειμμα κράτησε περίπου ένα τέταρτο, κατά το οποίο η πλειοψηφία τα μάζεψε κι έφυγε! Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι οι Γάλλοι έμειναν μέχρι τέλους. «Μα έχει πλάκα αυτός ο τύπος! Είναι σαν 1 man show!», μου εξήγησαν… Το μάθημα τελείωσε 1 ώρα νωρίτερα, διότι ο Φινί-τερμινέ πήγαινε με ώρα Ελλάδας. Το δικό μου βάσανο όμως δεν τελείωνε εκεί, διότι έπρεπε να τον επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο, να τον συνοδεύσουμε μέχρι εκεί και μετά να φύγουμε τρέχοντας, διότι η Φού είχε ερωτικό ραντεβουδάκι με το νέο αμόρε… Ο Φινί-τερμινέ όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνη και άθελά του, είχε καταστρώσει σχέδιο Απόλυτης Χαλάστρας και ξενεροσιάς. Κι έτσι όταν τον πήγαμε στο ξενοδοχείο, εκείνος παρακάλεσε να μείνουμε για μια μπυρίτσα στο λόμπι και να του κάνουμε παρέα, γιατί δεν είχε όρεξη να δειπνίσει με τον Μαθηματικό, όπως όριζε το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου. Και μετά την πρώτη μπύρα κι ενώ η Φού έχει αφηνιάσει που καθυστερεί στο ραντεβού της, κι ενώ μου έχει μελανιάσει το καλάμι από τις κλωτσιές κάτω από το τραπέζι, ο Φινί- Τερμινέ παραγγέλνει και δεύτερη μπύρα… Εγώ όμως είχα ένα δυνατό όπλο. Τις προηγούμενες μέρες ήμουν άρρωστη κι έτσι λίγη μύξα και ο βήχας μου βγαίνανε πολύ, μα πολύ φυσικά… 

No comments:

Post a Comment

Any comments?