27.7.11

Η Ευχή


Οι ευχές είναι ένα θέμα που με προβλημάτιζε ανέκαθεν.  Καταρχήν πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να κάνεις μία, μήπως πέσει κανένα αστέρι, μήπως μαδήσουν οι βλεφαρίδες σου ή του διπλανού σου κ.ο.κ.  

Ύστερα πρέπει να έχεις προβάρει τις ευχές που δίνεις, για σίγουρη επιτυχία. Για παράδειγμα, όταν οι φίλοι σου έχουν γενέθλια είσαι αναγκασμένος να πρωτοτυπήσεις. Και επιπλέον, να μη κόψεις χρόνια στον άλλον. Τον κόβεις, τον μετράς κι ύστερα αποφασίζεις αν πρέπει να τα εκατοστίσει ή να τα χιλιάσει.  Σκέψου τώρα, να είσαι σε πάρτι γενεθλίων  και μάλιστα εορτής 90 χρόνων. Δε συμβαίνει κάθε μέρα, όμως μπορεί να συμβεί. Τι θα πεις μου λες; «Καλή συνέχεια», είπε κάποιος. Σωστό κι αυτό.

Αυτό που όλοι λένε «ό,τι επιθυμείς» δεν είναι αρκετό κι είναι αρκετά αφηρημένο, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν ούτως ή άλλως.  Μη μιλήσω καλύτερα για τη χαζοστιχομυθία «ό,τι ποθείς στην αγκαλιά σου να το βρεις». Βρέ άντε από δω! Θα κάνουμε και τις αθώες αγκαλιές ακατόρθωτες σε λίγο. Τέλος, αν ευχηθείς «υγεία και χαρά» λογικά θα τα έχεις καλύψει όλα κι ας είναι απρόσωπο.  Όταν εσύ σβήνεις τούρτα πάλι δεν μπορείς να αφοσιωθείς στην ευχή σου. Όλοι γκαρίζουν «happy birthday to yououououou» και άλλοι σε φωτογραφίζουν (ε τι; Να μη πάρεις πόζα;). Δεν υπάρχει χρόνος να αποφασίσεις. Γι’ αυτό άλλη φορά, πρόβα! Λίστα προτεραιοτήτων στις ευχές!
Ένα ακόμα κεφάλαιο στο θέμα των ευχών είναι οι παραδόσεις. Ρεύεται με όλη του τη δύναμη ο απέναντι κι αντί να του χώσεις δυόσμο στο στόμα, να κάνεις «τστς!» και να γυρίσεις το κεφάλι από την άλλη με δυσαρέσκεια,  του εύχεσαι «μόσχος και γαριφαλάκι!». Τέτοια χαζοχαρουμενιά! Παίρνει αυτοκίνητο; Καλοτάξιδο. Παίρνει σπίτι; Καλορίζικο. Κερδίζει λεφτά; Καλοφάγωτα. 

Την παράδοση με το τσούγκρισμα το ξέρετε; Λένε πως όταν τσουγκρίζεις το ποτήρι σου (εκτός ότι απαγορεύεται να έχει μέσα καφέ ή νερό) πρέπει να κοιτάς τον άλλον στα μάτια. Και μετά πρέπει καταναγκαστικά να πιείς γουλιά χωρίς να το ακουμπήσεις στο ενδιάμεσο στο τραπέζι.  Όταν τσουγγρίζεις με πάνω από δυο άτομα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αληθορήσεις ή απλά να μην πιάσει η ευχή. Βέβαια εγώ δεν ανησυχώ, γιατί το «εβίβα» και το «υγειά μας» τι να το κάνω, που στα Ταρώ με περιμένει ο θάνατος. Anyway!

Για να ολοκληρώσω αυτό το χαζό κι ανούσιο κείμενο, να αναφερθώ και στη μούφα με τα σιντριβάνια. Μη χαίρεσαι και βάλε μέσα το 2ευρο. Για αρχή, μάθε ότι πρέπει να είσαι ερωτευμένος, αλλιώς η ευχή πάει στράφι. Η παράδοση το λέει όχι εγώ. Άντε πες ότι είσαι κι ερωτευμένος… Πως θα συγκεντρωθείς στην ευχή σου, άμα ψαχουλεύεις μία ώρα τα ψιλά σου, μέχρι να αποφασίσεις αν πρέπει να ρίξεις 5λεπτο, 10λεπτο, 1 ευρώ… Έλα τώρα τσιγγουνιές! Άσε καλό πουρ-πουάρ στο Δήμο! Αν λοιπόν βρίσκεστε σε κατάσταση απελπισίας, τα αστέρια δεν πέφτουν, οι βλεφαρίδα έχει μείνει στήλη άλατος με τόση μάσκαρα και τσιγκουνεύεστε το 1ευρώ, μπορείτε να γεμίσετε τη μπανιέρα σας, να της γυρίσετε την πλάτη και να πετάξετε μέσα μέχρι και χρυσή λύρα.

Ωχ! Ένα αστέρι πήρε τον κατήφορο… Εεεεεε…. Θέλωωωωω νααα… εεε… όχι όχι, αυτό είναι λίγο… εεε… να…. Θέλωωω…. Αααχ! Σκατά! Έσβησε!

No comments:

Post a Comment

Any comments?