15.10.15

Η Ακρόπολη κανέναν δεν ζηλεύει


Από 2ευρώ στα 8ευρώ κι από τα 6ευρώ στα 12 ευρώ… Αυτές είναι οι φοβερές αυξήσεις που θα γίνουν στα εισιτήρια εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πανέμορφης και μοναδικής χώρας μας.

Πάμε μια βόλτα στο Παρίσι… Για τον Πύργο του Άιφελ, η επίσκεψη ξεκινά από τα 42ευρώ. Για του Μουσείο του Λούβρου, απλή επίσκεψη χωρίς ακουστικά και ξεναγήσεις, η τιμή του εισιτηρίου ξεκινά από τα 28 ευρώ. Για Πύργο του Άιφελ, Λούβρο και κουραζιέρα στον Σικουάνα, οι τιμές ξεκινούν με κατώτερο όριο τα 78 ευρώ ανά άτομο. Επειδή όμως το Παρίσι, είναι το Παρίσι και το μπουκαλάκι νερό που θα αγοράσετε γύρω από τον Πύργο του Άιφελ έχει 5 ευρώ –ενώ στο δικό μας περίπτερο μόλις 0,50 cents, πάμε σε μια πιο φτωχή χώρα, που έχει περάσει κι εκείνη κρίση. Πάμε στην Ισπανία! Με reservation μέσω ίντερνετ μπορείς να εξασφαλίσεις εισιτήριο για τη Sagrada Familia μόλις 15ευρώ. Στα 20ευρώ το εισιτήριο στο ταμείο (το πιο απλό που υπάρχει). Για το διάσημο Πάρκο Guell, η γενική είσοδος κοστίζει 7ευρώ ανά άτομο (αλλά στη Σπίναλόγκα πηγαίνουμε με 2 ευρώ). Στο Λονδίνο, για το Βρετανικό Μουσείο, μπορείς να μπεις δωρεάν, αλλά με ξενάγηση πληρώνεις περίπου 30 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν με διάφορες τουριστικές ατραξιόν και υπηρεσίες, που φτάνουν τα 400 ευρώ, για το walking seminar. Είναι φυσιολογικό και πολύ καλά κάνουν, να «δημιουργούν» τουριστικά προϊόντα πάνω στους υπάρχοντες πολιτισμικούς θησαυρούς, αυτό σημαίνει καλή πώληση του προϊόντος που λέγεται «Λονδίνο». Παροχές, υπηρεσίες, επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, διάδραση.

Το να έχεις την Ακρόπολη στην πρωτεύουσά σου δεν είναι απλό πράγμα, όμως πλέον δεν είναι αρκετό. Δεν είναι αρκετό και πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Θέλει κι άλλη προσπάθεια για να πουλήσεις καλά και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την Ακρόπολη θα χαιρόντουσαν να πληρώσουν για αυτό το κάτι παραπάνω. Όπως ήταν κάποτε το «Ήχος και Φως», που υπάρχει στην υπό ανάπτυξη Αίγυπτο, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα!

Και πάμε τώρα μια σύντομη βόλτα στη γειτονική, πλέον ανταγωνιστική, Τουρκία και συγκεκριμένα στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη. Η είσοδος στο Topkapi, 54ευρώ. Κάτι λίγο παραπάνω από 20ευρώ χρειάζεται ο επισκέπτης για να μπει στην Αγιά Σοφιά. Και μη μου πεις ότι ο τουρίστας θα πάει σε αυτά, αλλά δεν θα κάνει βαρκάδα στον Βόσπορο.

Τέλος, στη Ρώμη, έχουν φτιάξει πακέτα με «διαδρομές» στην αρχαία πόλη, που περιλαμβάνει την είσοδο στο επιβλητικό Κολοσσαίο. Οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 30 ευρώ.
Επομένως, να μη γκρινιάζουμε προκαταβολικά για το κακό που θα μας βρει το επόμενο καλοκαίρι, επειδή για την Ακρόπολή μας οι τουρίστες θα δίνουν 8ευρώ παραπάνω. Εκείνοι έρχονται… Δεν φταίνε εκείνοι αν τη βρουν κλειστή λόγω απεργίας, λόγω βροχής ή λόγω καύσωνα. Να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε επίσης, γιατί υπάρχει τόσος μιντιακός πόλεμος σε αυτό το μέτρο, που μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά μου φαίνεται σωστό και δίκαιο. Αν μας φαίνεται άδικο, τότε να μη χτυπιόμαστε ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα της Ευρώπης, ούτε πως είχαμε πρώτοι δημοκρατία και πολιτισμό και να μην καμαρώνουμε για το θαύμα που λέγεται Ακρόπολη.


Ούτε τους κλέβουμε, ούτε τους εκμεταλλευόμαστε επειδή οι τιμές στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους θα παραμείνουν και πάλι φθηνότεροι από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους τους.

No comments:

Post a Comment

Any comments?